3M

egy látensértelmiségi alibigitáros forradalmár megmondásai

Senánszky Petra interjú

2015. január 20. 17:34 - fehersolyom

Sellőlány az Alföld közepén?

„Viszonylag” kevés világbajnok él a cívisvárosban, de Senánszky Petra, a Debreceni Búvárklub háromszoros világ- és Európa bajnok uszonyos úszója épp ebbe a szűk körbe tartozik. Pár hónapja mikrofonvégre kaptam őt a debrecenplus.hu megbízásából. Időközben azonban még annyi történt, hogy tavaly decemberben bezsebelt egy kitüntetést a Sportcsillagok Gálaestjén , januárban pedig a szülővárosa az "Év Embere" díjátadón az Év Sportolója díjjal tüntette ki.

Így egy kicsit (még mindig) aktuális ez az iromány. Ismerjetek meg egy debreceni arcot, aki élsportoló, éltanuló és mindemellett még roppant szerény és humoros is!

spetra.jpg

Minden gyerek átesik azon, hogy különböző különórákra jár, sok mindent kipróbál. Te hogyan csöppentél bele az uszonyos úszás világába és miért ragadtál meg ennél?

Ezt legjobban anyukám és apukám tudná elmondani. De a lényeg, hogy a szüleim úgy gondolták, hogy valamit mindenképpen sportolni kell gyermekkorban. Praktikusan ezt a szomszédokkal oldották meg, az ő gyerekeik akkor már jártak uszonyos úszásra - mi ekkor még nem ismertük ezt a sportágat. Elég kényelmes volt, hogy a gyerekeket hol az egyik szülő, hol a másik szülő vitte edzésre. Igazából ez a praktikus ok döntötte el, hogy merre indulunk el.:D Tehát nem mi választottunk sportágat, de én nagyon örülök neki így utólag, hogy ez így alakult.

 

Ha nagyon nem tetszett volna, akkor azért csak ágáltál volna ellene gondolom… Mi az, ami megfogott ebben a dologban?

Az, hogy uszonyt és más eszközöket használunk a vízben, az érdekessé és sokszínűvé teszi az edzéseinket. Nagyon sokféle variációja van a dolgoknak: úszhatunk palackkal, kisuszonnyal vagy nagyuszonnyal, snorkellel is. Ezeknek köszönhetően sokkal gyorsabbak is vagyunk a vízben.  Szerintem minden gyereknek ez tetszik meg először.

Európa- és Világbajnokságot is nyertél ebben a sportágban. Nyilván ehhez több munkát tettél bele, mint egy átlagos gyerek… A te életmódod miben más, mint egy átlagos veled egykorú fiatalé?

A nagyobb korosztály már minden reggel és minden délután jár edzésre. Ez heti 10 vízi edzést jelent, de nekünk, élversenyzőknek ez még kiegészül kondiedzésekkel, illetve hosszabb távú állóképesség építő edzésekkel, mint például spinning.

Hú, ez azért elég sok…

Igen, emellett gyakorlatilag csak az iskola fér bele az életembe. Persze megesik, hogy akad időm barátokkal is találkozni.:D Ha hétvégén nincs verseny, akkor az is szabad, illetve az őszi időszak kissé lazább. Tavasszal viszont felpörgünk, olyankor már heti 13-14 edzésünk is szokott lenni.

Sokat jársz kül- és belföldön is versenyezni. Mesélnél ezekről a tapasztalatokról?

Sajnos nem tehetjük meg anyagilag, hogy minden külföldi versenyre elmenjünk, általában a fő versenyekre koncentrálunk.  Országonként változó, hogy ki hogyan rendezi meg a versenyeket, Oroszországban például borzalmas és kevés volt a kaja, olyannyira, hogy pizzát kellett rendelnünk, hogy jóllakjunk. Viszont percre pontos volt a szervezés, szép volt az uszoda, és egy olimpiai faluhoz hasonló komplexumban voltunk elszállásolva. Mindenhol más. Vannak, olyan helyek ahol például elhúzzák az időt, és ez egy sportolónak nagyon rossz. Külön kiemelném a Világjátékokat, ami gyakorlatilag az olimpiai sportágakon kívüli sportágak legnagyobb világversenye. Ez legutóbb Kolumbiában volt. Egyébként voltunk már egyszer ott korábban, a Junior Világbajnokság kapcsán. Hatalmas élmény volt. Egy világméretű verseny, és sehol máshol nincs olyan közönség a világon, mint ott. Azok az emberek imádták, hogy ott történik valami, nagyon alázatosak voltak, és sztárnak érezhettük magunkat. Lépten-nyomon autogrammot kértek, fotózkodtak velünk. Ebből kiindulva a tavalyi Világjátékoknál már sejtettük, hogy ez egy óriási dolog lesz. A megnyitón egy zsúfolásig tömött stadionba kellett bevonulnunk, tényleg olyan volt, mint az Olimpia. Minden sportágnak, minden versenyzőnek szurkoltak. Életre szóló élmény volt! Azt elmondhatjuk, hogy a hazai versenyek általában magas színvonalon kerülnek megrendezésre, egyáltalán ezen a téren nem vagyunk ebben elmaradva más országokhoz képest.

spetra2.jpg

Ha már az Olimpiánál tartunk: szerinted lesz valaha olimpiai sportág az uszonyos úszás?

Az olimpia sportágaiból inkább már elvesznek manapság. Több sportág már biztos nem kerül be az olimpiai sportágak közé. A rendező országnak mindig van egy lehetősége, hogy egy sportágat pluszba belerakjon a keretbe, de eddig még sehol nem esett a választás az uszonyos úszásra (de legyünk optimisták, egyszer hátha:D). Én annak örülnék inkább, ha a világjátékok lenne annyira ismert és nézett, mint az Olimpia.

Amikor te, Kosina Gergő (szintén a Debreceni Búvárklub világverő versenyzője) és Kókai Dávid, az edzőtök „felbukkantatok”, és elkezdtétek a világszínvonalú eredményeket hozni, akkor észrevehetően ti, és maga az uszonyos úszás is, mint sportág, elkezdett egyre többet szerepelni a médiában. Egyfajta tudatos küldetés volt ez részetekről, vagy inkább a média kapta fel a témát?

Elsősorban nem ez a legfontosabb célunk. A fő célkitűzés az, hogy minél fényesebb érmeket tudjunk elhozni a versenyekről, ahol szerepelünk, és minél több csúcsot döntsünk.  Ennek köszönhetően egy „mellékes” hozadéka lett a médianyilvánosság. Persze nagyon örülünk neki, hogy így alakult.:D Gergővel nagyon sok versenyen indultunk el és sok eredményt értünk el. Ennek köszönhetően én célul tűztem ki magamnak, hogy kicsit népszerűsítsem ezt a sportágat. Fontos, hogy minél több ember halljon róla és megismerje az uszonyos úszást. Szerintem mindenki élvezné, ha TV-ben láthatná egyszer, ahogy alulról és oldalról is veszik a kamerák az uszonyos úszókat, az nagyon látványos lenne. Remélem, egyszer eljutunk ide!:D

Reméljük így lesz, további sok sikert, köszi az interjút!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://3mmm.blog.hu/api/trackback/id/tr167092287

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása