3M

egy látensértelmiségi alibigitáros forradalmár megmondásai

A Campus Fesztivál mérföldkövei

2016. július 13. 12:53 - fehersolyom

szigorúan szubjektív

1. Az első nagy koncert: Motörhead (2004)

Debreceni rockersrácként nekem a "nagy" koncertet általában a Tankcsapda év végi záróbulija jelentette. Ott volt  a megszokott klubkoncertektől eltérő nagyobb hang-é fénytechnika, és persze tömeg. A Campus Fesztivál jogelődje, a Vekeri-Tó Fesztivál hozta el számomra az első igazán nagy, külföldi kedvenc zenekar élményét azzal, hogy  a 2004-ben a hazai húzónevek mellett elhozták a keleti végekre a megtestesült és nagybetűs Rock and Rollt. A koncert iszonyatosan nagy élmény volt, az utóéletéről pedig annyit, hogy a fesztivál utáni hétfőn üzemorvosi vizsgálaton voltam, ahol megállapították, hogy a haláom nem túl jó. (azóta rehabilitálódtam, köszi az aggódást). Tavaly decemberben a Motörhead atyja, Lemmy elment, de a szaksajtót olvasva, és az utolsó időszak koncertjeit visszanézve értékelődik csak fel igazán ez az élmény: aki ott volt akkor , az még egy ereje teljében levő zenekart láthatott/hallhatott. Részemről bakancslistás élmény volt.

 2. Urbanizálódó fesztivál

2009-ben a Debrecentől 8 km-re eső Vekeri Tó mellől a szervezők egy merész húzással beköltöztették a fesztivált a városba. A lakosság jelentős része komoly ellenállást tanusított, ugyanakkor viszont észrevehetően megnőtt  afesztivállátogatók száma is. A folyamatosan épülő-szépülő-fejlődő urbanizálósó teret a szervezők pedig szépen integrálják évről évre. Így az idén két éves Nagyerdei Stadion, vagy a tavaly nyáron megnyílt Nagyerdei Víztorony a Campus szerves részét képezik. 

3. Családbarát Fesztivál

A Campus  a kezdetektől az életem részét képezi, voltam már a fesztivál történetében "bokorugró" hibaelhárító, fellépő zenész, kitelepült civil szervezeti dolgozó, sajtós, és fotós egyaránt. Ugyanakkor Apa is vagyok. Talán ez utóbbinak köszönhető, hogy nem csak a koncertfelhozatalt, az infrastruktúrát, vagy  a kísérő programok milyenségét nézem, hanem azt is, hogy a gyerekeimmel mit tudok kezdeni itt, akkor ha ki akarom hozni őket. Erről talán elég annyit írnom, hogy én voltam annak a sajtótörténeti eseménynek az előidézője, hogy a Campust a ˇlegcsaládbarátabb" fesztiválnak tituláltam. Örülök, hogy a kicsik és nagyok együtt, generációkon átívelő módon tudnak fesztiválozni, kulturált körülmények között.

img_0235.jpg

4. Nemzetközi fellépők

Sok fika érte a Campust egy időben, amiért a hazai nagy szentháromság (Tankcsapda-Quimby-Ákos) mellé nem sorakoztat fel nemzetközi húzóneveket. A szervezők azonban szépen, lassan, lépésről lépésre ezt a kívánságot is teljesítették. A "B" kategóriás sztárocskáktól eljutottunk a tavalyi évben Caro Emerald és az Enter Shikari koncertjéig. Az idén pedig minden eddiginél erősebb lesz a sztárfellépők névsora, erről bővebben ITT.

5. Társadalmi esemény

A Campus nem csak móka és kacagás, hanem egy találkozási pont is. Van egy csomó ember, akikkel egy évben egyszer itt tudok találkozni, beszélgetni. De gondolom, nem vagyok ezzel egyedül...

 

 

Szólj hozzá!
Címkék: campusfesztival

A bejegyzés trackback címe:

https://3mmm.blog.hu/api/trackback/id/tr198884736

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása