3M

egy látensértelmiségi alibigitáros forradalmár megmondásai

Uzipov interjú

2015. január 19. 14:00 - fehersolyom

"Olyan ez, mint mikor hitből ásol..."

A magyar rockzenei szcénában nemrég üstökösként feltűnt Uzipov zenekar.  Tavaly ősszel harmadjára jártak Debrecenben, mikor mikrofonvégre kaptam őket.  Ráadásul jó egy éve már a debreceni ősrocker-ősdobos, a Replika, és a Necropsia ex-ütőse, Hargita Gabi (alias Gabe) nyüvi náluk a cintányérokat és a bőröket, így egy kicsit megint „hazabeszéltünk”.

uzipov-girls.jpg

-          Ti eredetileg egy side projektnek indultatok….

-          Yetterman (bass/voc) : Egyáltalán nem.

-          Grog (guitar):  Egy bulizenekarnak indultunk.

-          Y: Nem!

-          G: De! Elmentünk egy buliba, berúgtunk és megalapítottuk a zenekart.

-           A bulizenekar az az, amelyik ABBA feldolgozásokat játszik…

-          G: Jó, akkor nem bulizenekar vagyunk bár egy Dancing Queent nyomhatnánk.. A lényeg, hogy elmentünk egy buliba és megalakultunk. Szerintem ez egy elég átlagos dolog.

-          Y: Jó, de mi NAGYON berúgtunk…

-          G: Nem tudom ezt mennyire érdekes feszegetni. A lényeg hogy elkezdtünk zenélgetni és éreztük, hogy ez jó…

-          Miből éreztétek?

-          Y: Mindig is vágytunk arra a zenei tahóságra, ami az Uzipovban megvalósult. Eredetileg úgy találtuk ki a zenekart, hogy két basszusgitár és egy dob van benne. Az eredeti alapító dobos egyébként Kubányi Bálint volt, aki jelenleg a Supernemben billentyűzik. Az első próbán rájöttünk, hogy jó ez a két basszusgitár, de mindenképp hiányzik az a sújtás a zenéből, amit egy gitár ad. Így egy klasszikus trió felállás jött végül létre: dob- gitár-basszus. Feltaláltuk a rockzenekart. Gratulálok! :D

-          Van, aki szerint IQ metál az, amit játszotok..

-          Y: Ki????

-          A sógorom, de ebbe ne menjünk bele...

-          Tehát ha be akarom kategorizálni a zenét-amit nem szeretek-de most tegyük meg, akkor ti hová sorolnátok magatokat? Talán stoner?

-          Y: Sablonos zenekari duma, de mindig is fölöslegesnek éreztük a kategorizálást. Csináljuk, ami jön. A stoneres párhuzam talán onnan jöhet, hogy mi is A-ra vagyunk hangolva a béka segge alá, és ezer éves csöves erősítőkön nyomjuk. Ez megadja a jellegét rendesen a dolognak. Olyan verzió is volt már, hogy noise rock, amit csinálunk, de igazából az se. Persze muszáj bekategorizálni az embereknek a dolgot. Leginkább rocknak titulálhatjuk azt hiszem. :D

-          G: A zenénk nem igazán felel meg a jelenlegi trendeknek: nem retró, de nincs benne se elektronika se dubstep, nem vegytiszta, de nem is garázs. Szóval a lényeg, hogy nem megfelelni a trendeknek annyit jelent, hogy itt nincs csordaszellem és tömeghisztéria. Viszont aki egyszer felkapja a fejét a zenénkre, az rajta marad rendesen!

-          Kissé elvont dalszövegeiteket ki követi el?

-          Y: Én. Saját nyomoromat próbálom leírni a világnak így több-kevesebb sikerrel.

-          2014-ben megjelent az első nagylemezetek Bazaltkockák címmel. A stúdiózásnak hogy álltatok neki?

-          Y: Amikor elkezdtünk zenélgetni, szinte az első percen megszületett az első szám, ami a Mintha Zuhannál volt. Aztán szép sorban jött a többi, de elég sok idő eltelt, míg úgy döntöttünk, hogy stúdióba vonulunk. Schram Dáviddal csináltuk az eddigi hangzóanyagainkat. Tudtuk, hogy nem lesz szponzorunk, nem divat manapság olyasmibe pénzt fektetni, ami lehet, hogy csak pár év múlva térül meg. Viszont mivel mindannyian dolgozó emberek vagyunk, szépen összegyűjtöttük a pénzt, majd elköltöttük a stúdióban, ahogy azt minden rendes rokker teszi.

10387421_10153928384128521_7618072149016495251_n.jpg

-          Pár napja látható a videoklipetek, amit a Fekete Neked számra készítettetek. Élmények?

-          Gabe: Ez egy csodaszép, minimalista videoklip. Gábor vágással, operatőrkötéssel foglalkozik, emiatt elég nehéz dolgunk volt. Szinte minden számunkra vagy 45 féle ötletet találtunk ki, hogy milyen lehetne. Végül azért a Fekete Neked-re esett a választás, mert ez az a dal, amit úgy gondoltuk, hogy legjobban képviseli az Uzipov koncepcióját. Tulajdonképpen ez az egyik legnagyobb sláger a lemezen. Meglehetősen vonalszerű, mind szövegében mind dallamában, bár mondjuk dallama az nincs is.:D

 

Y: HA idejön egy UFO és meg kell mutatni, hogy milyen az Uzipov akkor a Fekete Nekedet kell meghallgatnia. De nem kell ehhez UFOnak lenni, mert elég sok ember van a országban akihez még nem sikerült eljutnunk.

G: Igen, ez manapság a legnagyobb rákfenéje egy zenekarnak ugyebár, hogy hogyan jusson el az emberekhez, mert attól, hogy kirakjuk a netre és azt mondjuk, hogy hallgassátok, még nem sok minden történik. A Fekete Neked viszont tényleg egy olyan dal, ami jól summázza az eddigi munkásságunkat. Úgy éreztük, hogy ezen keresztül tudjuk a legtöbb embert megszólítani.

- Jó pár bulin túl vagytok már. A magyar közönség hogyan fogadta az Uzipov produkcióját?

-Y: Én mindig szkeptikus voltam ezzel a dologgal kapcsolatban. Mert magyar ember vagyok, félős, beszari és pesszimista. De mindig kellemes meglepetés ér bennünket. Először a zenésztársainknak tetszett meg a dolog, de hamar kiderült, hogy a közönség számára is könnyen befogadható, amit csinálunk. Állítólag van egy kisugárzása az Uzipovnak, ami azonnal értelmezhető.

- Kétségtelenül van benne egy ősenergia….

-Y: - Az embereknek ez tök szimpatikus. Próbálunk hitelesek, lenni, az őszinteségre törekszünk. Nem kamuzunk sem zenében, sem szövegben. Nem atomfizikusoknak tervezték a zenénket, de azért kereteken belül kell ezt tartani. A nyers erő, lényegre törő egyszerűség mindig maradjon meg, a zenében és a hangszerelésben. Majd meglátjuk, mit hoz a jövő.

-G:  Hadd tegyek hozzá még ehhez egy gondolatot. Tuti, hogy én vagyok a legkevésbé képzett zenész a csapatban. Ez eléggé erősen rányomja a bélyegét a zenénkre. Valószínűleg ennek is köszönhető, hogy ennyire primitív az egész. Én egészen egyszerűen ennél többet nem igazán tudok gitározni. Mondjuk nem is akarok.

- Van ennek egy bája…

-Y: - Szerintem pont ezért jó. Mostanában a divat a „15 rész egy számon belül”. És tekerés csavarás, lassítás – gyorsítás satöbbi. Ez persze tök jó, de mi a másik oldalról közelítettük meg ezt a dolgot, és Gergőnek tényleg nagy része van abban, hogy egyszerű dolgaink vannak. Olyan ez, mint mikor hitből ásol…

10670197_10153497022623521_3258473265667869413_n.jpg

- Ez lehetett volna egy csodás végszó, de nem…Eztt minden zenekartól megkérdezem általában: hogyan látjátok a magyar klubszcéna helyzetét?

-G : A helyzet sehol sem túl rózsás, de egyáltalán nem éljük meg csalódásként, ha egy koncerten mondjuk, 15 ember van. Ugyanazzal az energiával nyomjuk le a műsort. Ha utána akár csak egy ember is odajön, hogy „gyerekek, ez „kurva jó volt”, akkor mi már örülünk. Ilyenből pedig szerencsére mindig akad.

- Y: Összességében azt látjuk, hogy valamilyen szinten van ránk igény és ez motivál bennünket.

- G: Szépen vesszük a lépcsőfokokat, egyesével gyűjtjük a rajongókat! Szerencsére úgy néz ki, hogy ez most tényleg beindul!

 

uzipov.hu

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://3mmm.blog.hu/api/trackback/id/tr197088581

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása