3M

egy látensértelmiségi alibigitáros forradalmár megmondásai

A Guns N' Roses jelenség

2015. augusztus 24. 14:19 - fehersolyom

A rockvilágban bombaként robbant a hír, hogy az ős-Guns N' Roses két rajzfilmfigurája, a két évtizede egymással szóba sem álló Axl Rose és Slash végre elásták a csatabárdot.

axl-rose-slash-axl-rose-and-slash-10704211-400-300.jpg

Persze egyből mindenki a lehetséges újjáalakulásról kezdett pusmogni, meg arról, hogy ha lesz ilyen, az koncert/turné lesz, vagy lemezt is csinálnak.

Természetesen hivatalos oldalról egyik sem került verzió sem került még megerősítésre, de a rajongók és a rockzsurnaliszták eddig is átmentek tinilányba, ha egyik vagy másik fél csak pisszent is egyet valahol. A rockbulvár kedvenc témája a Fegyverek és Rózsák, ami valahol érthető, de valahol meg szégyen, ez mondjuk nézőpont kérdése.

Az, hogy a GNR a '80-as '90es évek fordulójának legjelentősebb zenekara és egyben a popkultúra mai napig ható jelensége volt, nem kétséges.

A kérdés csak az, hogy a Guns N Rosesnak hívott legendának mennyire tesz jót, ha melegítik, ez ugyanis nem töltött káposzta.

A zenekar hivatalos történetét szinte mindenki ismeri: most vegyük inkább górcső alá azt, ami a tagok visszaemlékezéseiből, és a jelenlegi "helyzetből" kinyerhető tény.

Ezek után talán sokan egyet értenek majd velem abban, hogy a G"NR története úgy szép és kerek ahogy van, nosztalgia ide, pénzéhség oda, jobb lenne már ezt a dolgot békén hagyni.

Az első számú probléma maga Axl Rose: ő igazából-tegyük a szívünkre a kezünket-sosem volt jó énekes. Karakteres, egyedi hangja és stílusa volt neki, egyfajta ösztönösség jellemezte az ő művészetét, nem pedig a profizmus. Ez a tulajdonság persze bőven elegendő volt ahhoz, hogy megérdemelten rocksztárrá avanzsáljon, de azért ha megnézünk egy '90-es évek eleji koncertet Tokióból vagy a dél-amerikai turnéból, akkor láthatjuk, hallhatjuk: hangképzés szempontjából Axl sokszor akkor sem volt a topon, amikor egy ereje teljében lévő zenekar élén sivítozott. (hozzáteszem, akkoriban a hangszeres szekció tagjainak is voltak érdekes félrenyúlásai, de ezt nyilván betudhatjuk a drog-és alkohol befolyásoltságnak.). Persze akkoriban a világ a GNR lábai előtt hevert, így értelemszerűen nem foglalkozott ezzel senki. De napjainkra, a mellett, hogy a bérelt session zenészekből álló "Guns N Roses" egy vidéki tribute csapat szintjét sem éri el néha, még azt is vegyük hozzá, hogy a vörös ördög sajátos hangszíne erősen megkopott, és korántsem tudja már azt a színvonalat nyújtani, amit évtizedekkel korábban. Így egy eredeti felállású GNR koncert vagy koncertsorozat tipikusan a "régen minden jobb volt" érzést hozná elő mindenkiből, attól függetlenül, hogy egy ilyen megmozdulás borítékolhatóan kasszarobbantást eredményezne.A GNR nevének lejáratásáért Axl Rose már igen sokat tett az elmúlt két évtizedben, nem gondolom, hogy ha Slash, ff és Izzy asszisztálnának ehhez, az jó lenne  a karrierjük szempontjából. 

 

 

 

A Guns N Roses nekem sokáig az Isten volt. Ha nem lenne Slash nem gitároznék, és ha nem lenne Mick Wall, aki a zenekarról ír egy könyvet akkor nem írnék zenei témában. SZóval nekem tényleg sokat jelent ez a név. Ezért kérek szépen mindenkit, hogy hagyja abba a halottgyalázást. Köszönöm. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://3mmm.blog.hu/api/trackback/id/tr387729740

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása