3M

egy látensértelmiségi alibigitáros forradalmár megmondásai

Jótékony rocksztárok

2015. január 30. 15:42 - fehersolyom

...avagy jónak lenni cool!

Rocksztárnak lenni cool. Jótékonykodni nagyon szép…de hogy jónak lenni cool e? Nos a Debreceni Hősök szerint szerint igen, de azért voltak ennek már kultúrtörténeti előzményei a nagyvilágban.

A rockzenész milliőről automatikusan mindenkinek a „sex, drogs and rockandroll” attitűd ugrik be, de azért a széles rétegeket megszólító muzsikusok közül sokan nem csak csajozásra és ingyen pia meg ingyen drog felhajtására használták az ismertségüket, hanem arra, hogy jótékonykodjanak és "visszaadjanak valamit" a társadalomnak. 

Lássuk kik azok a rockandroll hősök akik példát utat mutattak, sok jót tettek, de  a tevékenységük legpozitívabb hozadéka az, hogy napjainkra a jómódú  hírességek körében alapvető érték, egyeseknél egyenesen életstílus  lett az adományozás és a karitatív akciókban való részvétel.

Bob Geldof neve egybeforrt a rock-jótékonysággal. Ő hívta életre először a Live Aid nevű monstre kezdeményezést, amelynek célja az volt, hogy a Wembley stadiont megtöltsék nézőkkel –ehhez Geldof segítségül hívta legnevesebb kortársait, például Madonnát, a U2-t, a Statu Quot, és a Queent és még számos más zenekart is. A 90.000 ezres tömeg előtt fellépő sztárok a bevétel (nem csak a belépők, hanem a televíziós közvetítések összegét is)  teljes egészében az etióp éhezők számára ajánlották fel, egyszersmind fel is hívták a világ figyelmét erre a problémára (akkoriban ez sokkal kevésbé volt ismert dolog). Ja, és persze hagyományt is teremtettek vele….

 

Bono : a U2 frontember, bár a gimnáziumot is félbehagyta a zenekar alapítás miatt, mégis annyit jótékonykodott, hogy a témában avatott nemzetközi szakértővé (sőt egyetemi professzorrá) avanzsált. A rossz nyelvek szerint ezt ő már olyan mértékben csinálta, hogy már a zenélés rovására ment, de mindenesetre szép dolog amit csinál.

Eric Clapton : a Lassúkezűnek komolyan meggyűlt a baja az alkohollal és a drogokkal, de nyilván ez a rockzenészek körében nem egyedi eset. A tömeges problémát felismerve az „öreg” így megszervezte Crossroads Fesztivált, és ezzel együtt alapított is egy kifejezetten zenészeknek kialakított drogrehabilitációs intézményt. Az 1999 óta rendszeresen megrendezésre kerülő fesztiválból belépő összegeket az említett intézet fenntartására fordítják.

 

Sting: Karrierjének fontos része a karitatív tevékenység. Állandó támogatója az Amnesty Internationalnek, Elton John AIDS-es betegeket támogató alapítványának, ezenkívül az elsők között van, aki adományoz és segít, ha tragédia történik a világon. Számos koncertjének és koncertturnéjának bevételéből támogatta a szegényeket, az esőerdők megmentését, az emberi elnyomás ellen harcolókat és a természeti katasztrófák áldozatait.

Pearl Jam: egyidézet magamtól, a PJ20 film kapcsán:

„A továbbiakban a máig működő zenekart látjuk, térben és időben ugrálva, de a végére összeáll a kép: továbbra is legfontosabb a zene, de előtérbe kerül a politikai és a közéleti szerepvállalás is: a Pearl Jam ott van minden segélykoncerten, és véleményt nyilvánít minden fórumon, ha az elesettekről, a társadalom perifériájára szorult emberekről van szól – a demokrata elnökjelölt kampányában épp úgy részt vesznek, mint a Free Tibet mozgalom rendezvényén.”

jr2.jpg

És nem véletlen az sem, hogy Eddie Vedder, a banda énekes tetoválásként viseli lábán a EarthFirst! nevű radikális környezetvédelmi szervezet szimbólumát.

Duff McKagan: még mindig seattle. A Pearl Jam gitárosa hívta meg az ex-Gunner Duff-ot a híres hírhedt IceBucket Challengre, aki ezt azzal hálálta meg, hogy a mozgalom talán legmenőbb videóját kreálta (ja és ő sokakkkal ellentétben nem felejtette el a kihívással járó adományozást sem).

 

Nikki Sixx: a Mötley Crüe zenei agya egy elég mozgalmas drogkarrier után állt le, és nem sokkal később ki is adta ezzel kapcsolatos memoárját, a Heroin Naplókat. Ha már zenész, akkor össze is rántott gyorsan egy SiXX A.M. nevű projektzenekart, hogy zenei aláfestést is kreáljon a könyvhöz. Nikki a banda első kislemezéből befolyt bevételt egy drogrehabilitációs szervezetnek ajánlotta fel.

 

Tommy Lee: ha már Mötley Crüe, akkor érdemes górcső alá venni a ToxicTwins másik tagját Tommy Lee-t is. Ő már a ’90es évek óta lelkes és rendszeres támogatója az állatvédelemnek, olyannyira, hogy mára már ő maga is vegánná vált, és reklámozza is ezt az életformát ahol csak tudja.

jr1.jpg

Evezzünk kicsit hazai vizekre: a Tankcsapda a hazai rockzene negyedszázados állócsillaga, de nem csak a zenekarcsinálásban, hanem a jótékonykodásban is példát mutat itthon. A teljesség igénye néhány dolog a TCS karitatív repertoárjából: 2010-ben a vörösiszap károsultjainak megsegítésére adtak jótékonysági koncertet, de már 2005-ben is odaálltak egy szegény gyerekeket támogató dunántúli kezdeményezés, a Jótékonyság a Jószolgálatért karitatív eseménysorozat mellé.Az sem titok, hogy a zenekar frontembere, Lukács Laci kutyabarátként számos alkalommal adományozott már állatmenhelyeknek pénzt.

Idén karácsonykor pedig ezzel a képpel és üzenettel kívántak minden jót a rajongóiknak.

10406412_834171876626101_1880004515083315290_n.jpg

„KARÁCSONYI KÍVÁNSÁG

A képen Ábelt, egy gyöngyösi, fogyatékkal élő srácot látsz, akinek az volt „élete kívánsága” hogy találkozhasson a kedvenc bandájával. Ahogy az Ő álma valóra vált, úgy teljesüljenek a Te vágyaid is! Ezt kívánjuk Neked így, karácsony estéjén! Üdv; A Tankok”

Azt hiszem ez is része az igazi rockandroll attitűdnek....

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://3mmm.blog.hu/api/trackback/id/tr537124737

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása