3M

egy látensértelmiségi alibigitáros forradalmár megmondásai

Terminator Genisys

2015. július 13. 14:02 - fehersolyom

a legenda folytatódik, nem is rosszul!

A Terminator, mint brand egy igazi sikertörténet. James Cameron 1984-es sci-fije egy kis költségvetésű, eredetileg TV vetítésre szánt felnőttmatinéból napjainkra az egyik filmtörténeti mérföldkő lett.

A siker kulcsfigurája az akkoriban színészi karrierjének elején járó, de mára igazi sikeremberré vált Arnold Schwarzenegger lett.

epcjckx9aql6darbtjvv.jpg

A Halálosztó "kalandjai" lassan de biztosan folytatódtak, 1991-ben a második rész az év legnagyobb mozis durranása volt.

Ezután több, mint egy évtizedet kellett várni kissé megosztó harmadik részre, amely 2003-ban került a filmszínházakba. 

A negyedik résznél pedzegették meg először azt a témát, hogy Swarchi nélkül folytatják a sorozatot, de olyan rajongói ellenállás lett a dologból, hogy egy rövid epizódszerep erejéig muszáj volt szerepeltetni a készítőknek az osztrák tölgyet. A Terminator:Salvation egyébként a sorozat egyik legjobban sikerült darabja lett volna alanyi jogon, de Swarchi hiánya rányomta  bélyegét a fogadtatásra: az emberek egyszerűen képtelen Terminator filmet nézni az öreg nélkül.

Hogy a sorozat most futó darabja, a Genisys mikor kedzett készülni azt nem tudom, de a film nagy előnye, hogy Swarchenegger eddigi Terminator szerepeit, és ezzel együtt a sztori összes szereplőjét-figuráját-helyszínét egy egységes sztoriba gyúrták össze az alkotók, meghagyták a nézőknek azt ami szerethető volt, és jobban kihasználták az időutazásban rejlő lehetőségeket, így a sorozatra jellemző, szokásos lineáris törénetmesélés itt egy kicsit felbolydult, de ez igen jót tett a filmnek.

Arról nem is beszélve, hogy a Terminátor sztori eddigi idővonalát is megváltoztatták kicsit: erre azonban maga a film érthető és beemelhető választ ad, így maximum az ortodox rajongók fognak kiakadni ezen.

A Terminator: Genisys legnagyobb kihívása mégis az volt, hogy tud e aktuális lenni, hiszen a első rész óta harminc, a legsikeresebb második rész óta pedig 24 év telt el. Bejáratott trend ide vagy oda, itt azért legalább egy generáció nőtt már fel "normális" Terminator mozi nélkül.

Az alkotók ezt is zseniálisan megoldották, egyszersmind a "becsatlakozott" okostelefonfüggő társadalomnak is görbe tükröt tartottak.

 

Erről azonban nem írok többet, mert az már a SPOILER kategóriába esne. 

A lényeg, hogy a szokásos fanyalgó filmkritikák, és az öregedő Arnoldod leíró rosszakarók ellenére a Terminator: Genisys egy olyan méltó folytatása lett a sorozatnak, amelyre akár még  a későbbiekben is alapozhatnak a készítők, amennyiben terveik közt szerepel a brand XXI. századba való átmentése. 

Öreg Terminator nem vén Terminator!

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://3mmm.blog.hu/api/trackback/id/tr667622082

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása