3M

egy látensértelmiségi alibigitáros forradalmár megmondásai

Dér-Con 2015

2015. január 28. 09:05 - fehersolyom

Képregény-és anime találkozó Debrecenben!

A hétvégén (01. 31.-én) a debreceni Ifjúsági Házban újra megrendezésre kerül a Dér-Con. Az előkészületekről és a tervekről faggattam egy kicsit a szervezőket. 
con2.jpg

A Dér-Con  megrendezése már-már hagyományosnak tekinthető. Hogyan emlékeztek az első alkalomra, a kezdetekre? Mi hívta életre a rendezvényt?

A második évünket húzzuk a DérConnal, szóval ez az egész még nekünk is nagyon új, de reméljük, a koszon kívül más is ragadt ránk tavaly óta. A rendezvény története pedig egészen egyszerű: mindenki azzal szeretne foglalkozni, amit szeret és mi nem szerettük volna elszalasztani a lehetőségeinket. Mind rajongunk valamiért, hát miért ne hozhatnánk össze a kellemest a hasznossal?


Minek köszönhető szerintetek,hogy a képregény- anime- steampunk kultúra ilyen nagy mértékben népszerű a fiatalok között?

A szürke hétköznapok folyamatos terhelése elől hova máshova lenne a legjobb elbújni, mint egy másik világba avagy egy karakter bőrébe? Emlékszem, középiskola alatt mást sem csináltam, csak amint hazaértem nekiültem olvasni egy jó fantasy-t, és elfelejtettem egy kis időre minden problémát.Minden játék, anime, manga, könyv egy pici ablak és van akinek egy kapu egy másik világba, ami néha sokkal izgalmasabb és színesebb a miénknél.


Egyre több hasonló program van országszerte. Mi az,amiben a Dér Con kitűnik a többi hazai vagy kelet-magyarországi rendezvény közül?

Első körben talán azt említeném meg, hogy Debrecenben is van rajtunk kívül hasonló rendezvény, az OSzAKE , ami  - lévén a szervezők sokkal nagyobb tapasztalattal rendelkeznek- jobb, mint mi. Ezt persze remélem, hogy az évek alatt kiegyenlítődik, de ettől függetlenül próbálunk persze kitűnni a tömegből, például azzal, hogy nagyobb teret engedünk a képregényeknek és az asztali szerepjátékoknak. Példaként megemlíteném a D.O.B.R.A.N. csapatot, akik Nagy Andor koordinálásával összehoztak egy fenomenális szerepjátékot, az Ébredőket, amit csak nálunk lehet egyelőre kipróbálni, de mindenkinek melegen ajánlom.

con4.jpg

Van olyan programelem a Dér-Con-on ami ismétlődő, de van ami újdonság. Ti mint szervezők mi alapján álmodjátok meg a programokat?

 A közönség igényeihez próbáljuk igazítani a programokat, de persze ha tehetnénk, hoznánk toronyórát is lánccal, csak sajnos a piszkos anyagiak miatt nem engedhetünk meg magunknak mindent. Ettől függetlenül reméljük, hogy a jövőben sikerül végül szerveznünk egy olyan találkozót, ahol mindenki megtalálja azt, ami iránt érdeklődik.

Tavaly nagy sikere volt a Wasabi  étterem által biztosított sushi kóstolásnak, de meghívtuk a nemzetközi szinten is ismert cosplayes Adát is is sztárvendégként, illetve Váradi Jani  , a szerepjáték guru és ismert illusztrátor is tiszteletét tette. Az idén és a jövőbenis ilyen, vagy még magasabb színvonalú rendezvényt szervezünk. 

con5.jpg
Idén mi várható?

Szerepjátékok bőven, egy erdélyi streamer leányzót is sikerült elhívnunk magunkhoz, versenyek, könyv, egy kis kulturális agytágítás és reméljük, hogy felhőtlen szórakozás.


Milyen programokat tudnátok még elképzelni a jövőben?

 Szeretnénk koncerteket szervezni ismertebb előadóknak a rendezvényeinkre és erősen gondolkodunk némi E- sportos bővítésen is.


A Dér Con egy évente megrendezésre kerülő rendezvény, vagy inkább egy egész évben működő közösség?

A Dér- Con a maga nemében megszűnt létezni. Mostantól kezdve Con- Tourról  beszélünk, aminek az első állomása Debrecen, a Dér- Connal. Utána megyünk országszerte több városba is, így most már szerencsére egész évben működő közösségről beszélhetünk, amibe szeretnénk minél több ,,családtagot” látni. Reméljük szépen az évek alatt sikerül mindenkihez eljuttatnunk az ilyesfajta kultúra ismeretének örömét. 

Az eseményről bővebben ITT. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://3mmm.blog.hu/api/trackback/id/tr657116959

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása