3M

egy látensértelmiségi alibigitáros forradalmár megmondásai

Makovinyi Andris interjú

2015. január 27. 22:13 - fehersolyom

A filmvilág debreceni szemmel

Makovinyi Andris elismert filmes Debrecenben és az országban, de az ország határain túl is ismertek egyes munkái. Chatvégre kaptam és kifaggattam, hogyan látja a jelenlegi hazai filmes helyzetet. Persze az amerikai utazásaira is rákérdeztem, ha már beszédbe elegyedtünk...:D

 ma1.jpg

- Hogy látod a hazai klipes/filmes világ helyzetét?Lehetőségek, finanszírozás, kiugrási lehetőségek ésatöbbi?

Most, hogy évek óta nem volt közöm videóklipekhez kicsit talán másképp látom őket. Szerintem manapság három féle videóklip létezik:

- a neves elődadók professzionális klipjei, profi készítőktől,

- neves és kevésbé neves előadók profi klipjei, félprofi és/vagy amatőr készítőktől – ezek a legjobbak szerintem

- amatőrködések bárkitől

Átalakult ez a piac is, valószínűleg az előadók is úgy gondolják, hogy ma már nem a zenei tv csatornákra készítesz klipet, hanem az internetre. (ha leadja a tv, az jó, de nem létszükség)

Az említett 3 „kategória” árban is különbözik egymástól, egy kezdő zenész vagy csapat valószínűleg nem engedhet meg magának egy profi klipkészítő gárdát, de nekik tökéletes lehet a „félprofi” alakulat. Ami amúgy kb. mindenkinek az, hisz egy híresebb zenésznek vagy zenekarnak készített klip akár kiugrási lehetőség lehet a „félprofi” videó készítőnek.
Nyilván egy neves zenekar megengedheti magának az „amatőrködést” is, hisz azt is meg fogja nézni sokmillió internetező.

TV :Nagyon nagy a verseny a tv és az internet között. Vannak műfajok, melyek csak a tv-ben élnek meg, de rengeteg olyan műfaj is van, ami ma már interneten hódit teret. Gondoljunk bele: sorozatokat, filmeket, dokumentumfilmeket,sőt sportközvetítéseket is neten nézünk.  Teljes mértékben meg tudom érteni azt, akinek nincs tv- előfizetése, hisz ma már a világhálón minden megtalálható. (gyakran hamarabb, mint a tvk-ben, s itt nem az illegális letöltésekre gondolok)

A nagyon nagy előny az internetnél - a több néző mellett - az olcsóbb készítési költség is. (kisebb stáb, lazább technikai és teljesítési feltételek)

 A nagyjátékfilm számomra egyelőre csak álom. Van pár ismerősöm, akik dolgoznak, dolgoztak már nagy moziban, remélem egyszer nekem is lesz szerencsém egy ilyen volumenű munkában részt venni.  De mivel nem dolgoztam még ilyesmiben, így nem nagyon okoskodnék bele.

A legjobb és legszabadabb műfaj a kisfilm, hisz a filmnek a készítő kreativitása szabhat csak határt.  Habár ez sajnos nem igaz, mert mint mindenhez, ehhez is pénz kell. Kamera, fény, szereplő, eszközök, utómunka eszközei, stb,stb,stb. És persze, ha nem csak magunk szórakoztatására készítünk videót, akkor érdemes érteni is filmkészítéshez is valamilyen szinten, amihez szintén pénzre és természetesen IDŐre van szükség.
Ha mindez megvan, akkor létrejöhet az álom készítése, mely nem lesz egyszerű, de megéri.Például a Veres Márkról készült portréfilm közel három évig készült.

Rengeteg magyar és külföldi rövidfilmet nézek, zseniálisak. Ajánlom csemegézgetésre mondjuk a dazoo.com-ot 

 - Többször jártál Amerikában...

Eddig hatszor volt szerencsém az USA-ba utazni. Többnyire „nyaralás”. De aki végigment már mondjuk a 66-oson, és végig is filmezte azt, az tudja, hogy a nyaralás valami egészen más.

2007. New York – Niagara – Washnigton – Philadelphia – New York

2008. Indonézia – Szingapúr - ez nem USA, de jó távol van.

2009. Cross Country – Los Angelesből Miamiba, keresztül az USA-n.

2010. New York

2012. 66-os út Chicago és Los Angeles közti legendás autóút

2014. Las Vegas – Yosemite nemzeti park – San Francisco – Pacific Hwy1

2014. Los Angeles- Las Vegas-Reno- Lake Tahoe-Sacramento-San Francisco-Hwy1-San Diego

Kezd jól kinézni ez a lista.
És igaz a mondásom, ami miatt be kell látnom nem mindenki kedvel „Többször járok Vegasban, mint Hajdúszoboszlón”. :D

- Hogyan sikerült kijutnod?

10 éves vízumom van… már csak 2017ig. J

Amúgy volt közte munka, nyaralás és nyeremény is.

Pl. a 2010-es New York-i út egy nemzetközi videó pályázat első díja volt.

-Milyen ott az élet filmes/fotós szemmel?

Nem tartom magam fotósnak, így csak tippelni merek, hogy úgy is lenyűgöző. :D

ma2.jpg

A tájak varázslatosak. Van minden, sivatag, hegyek, erdők, mamutfenyők, kaktuszok, óceánok, prérik, kis- és nagyvárosok.Amerikai filmeken nőttem fel, s imádom is őket, így számomra tökéletes filmes helyszíneket látok minden sarkon a new york-i gőzölgő csatornafedéltől, a sárga taxik sokaságán át a sivatag végtelen hosszú egyenes útjaiig.

- Hazánkban egyre több külföldi nagy produkció készül. Ebből a vidéken élő kisfilmesek észrevesznek e valamit, tudnak e belőle profitálni?

A kisfilmesek nem hiszem...

- Dolgoztál már klipben, tv műsorban, kisfilmben, esküvői videóban...

Igen,igen,igen,igen.

Egykori munkahelyemen rengeteg klipet forgattunk, volt ott minden Tankcsapdától Kowalsky-n át egyenesen Guettáig. 1-1 munkánál vágóként, 1-1 munkánál technikusként dolgoztam az adott projecteken. Jó volt, hisz így sikerült átlátni az egész folyamatot a forgatókönyvtől a forgatáson át az utómunkákig.

Tv műsor: Jelenleg is futó tv műsor a Félelem nélkül… címet viselő Digi Sporton 2 hetente látható autósmagazin a méltán híres Kővary Barnával.  Rallysok rallyznak… Gépésznek tanultam anno, de teljesen hülye vagyok a gépekhez, érdekesnek tartom, hogy sok mindent a műsorból „tanulok” meg. Az autósportok rajongóinak ajánlom, igyekszünk más aspektusból bemutatni az autóversenyzés világát.

 

Kisfilm: Legkedvesebb és a legjobb dolog saját ötleteket megvalósítani, saját történeteket elmesélni. Manapság nem sok időm van rájuk, de talán idén lesz 1-2 meglepetés...

Esküvő: Ez egy elég speciális műfaj a többihez képest. Egy filmet általában világ elé tárunk, legyen az tv, mozi, internet, bármi. Egy esküvő esetében a világ lecsökken egy párra és ismerőseikre, barátaikra.  Más a motiváció és más az elvárás is a készítőtől ilyenkor. Én, ha esküvőt csinálok, akkor megpróbálom úgy összehozni az egészet, hogy a végtermék ne csak az adott párnak szóljon, hanem bárki végignézze, akinek útjába akad a film és, ha valamilyen pozitív érzést kivált a nézőből, akkor minden célt túlteljesítettünk.

- Hogyan hasonlítanád össze a különféle típusú filmes munkákat?

Hierarchikus rendszer.

A legfelső eleme a mozifilm, alatta reklám, alattuk image filmek, klipek, majd esküvői videók, kisfilmek, kísérleti filmek.
Lehet egy kisfilm sokkal igényesebben elkészítve egy reklámnál mondjuk, de ez a hierarchián nem változtat, max. az adott kisfilmet emeli magasabb szintre.

Amúgy sok minden függ az adott témától, forgatókönyvtől, rendezőtől és persze az operatőrtől.  Egy jó operatőr felvételeivel élvezet dolgozni, még akkor is, ha a téma „csak” egy vállalati vacsora.

Különböző vágási technikákat kell alkalmazni különböző projecteknél. Az alap nyilván ugyanaz, de mégis másként csinálsz dolgokat egy 30másodperces, egy 5 perces, egy 25 perces vagy egy 90perces filmben/videóban. A nyersanyag mennyiségének különbségéről meg ne is beszéljünk… 

-Több díjat is bezsebeltél ezekről mesélnél e?

 Ami sikerült:

Nokia mobilfilmfesztivál - Közönség díj (2006)
I4poker.com reklámfilm – Szakmai díj (2007)
Generali biztosító reklám – Szakmai különdíj (2009)
XAFT különdíj (2009)
Metro Video Challange – magyarországi és nemzetközi első helyezett (2010)
Országos Diákfilmszemle – Alkotói díj (2010)
King of Shaves - Különdíj (2010)
Nooka nemzetközi filmpályázat - Különdíj (2010)
AJA videocontest - nemzetközi első helyezett (2010)
Rallyonline videó pályázat - első hely (2011)
Xaft - Hard Core kategória - harmadik hely (2011)

Mostanában nem sok időm van ezekre. Ill. pályázatokból is egyre kevesebbet látok,de keresem a lehetőségeket,remélem, meg tudok majd még mérettetni 1-2 nemzetközi versenyen.

-Egy egy saját produkció esetén hogyan választod ki a témát amit megörökítesz?

Ha saját kisfilmről van szó, akkor nyilván személyes szimpátia vagy érdeklődés alapján választok témát. Melyik témának, storynak milyen mondanivalója lehet, hogyan tudom/tudjuk megvalósítani a filmet.

Makovinyi András stúdiója a Gottimovies, honlap ITT, Facebook oldal ITT

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://3mmm.blog.hu/api/trackback/id/tr557116319

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása