3M

egy látensértelmiségi alibigitáros forradalmár megmondásai

Apokaliptikus sci-fi riszájkling

2015. május 26. 12:00 - fehersolyom

Mad Max- A Harag Útja filmkritika

Ha röviden kellene írnom erről a filmről, akkor azt mondanám: nagyon jó, mindenki nézze meg.

A látványtervezők a klasszikus Mad Max filmek képi világának örökségét ötletesen újrahasznosítva bikaerős cuccot dobtak össze. A Fury Road legerősebb védjegye: a jelmezek, a környezet, és az ehhez kapcsolt egyéb hangi -és képi hatások, amik a székbe szegezik a nézőt. Az embernek szinte összetapad a nyelve a portól, fojtogat az atmoszféra, és az apokaliptikus, a maga módján mégis reális jövőkép, amelyek olyannyira sodorják magukkal az embert, hogy azon a néhány logikai bakin, ami bekerült a forgatókönyvbe, simán átsiklunk. (az mondjuk elgondolkodtató kérdés, hogy az eredeti, '70es évek végén készült Mad Max azzal a felvezetéssel kezdődött, hogy az energiaforrások ilyen szintű kizsákmányolása a Föld lakhatatlanságához, és gazdasági-társadalmi összeomláshoz fognak vezetni, de jópár évtizeddel később az emberek még mindig csak egy véresen szórakoztató akciófilmet látnak bele, pedig az üzenet elég egyértelmű mind az original, mind a reboot mű esetében).

 

Ha viszont hosszabban akarnék írni erről a moziélményről, akkor nagyon gyorsan visszakanyarodnánk a hoollywoodi reboot forradalom problematikájára.

A filmet végignézve azt mondtam, hogy hú de jó, de mikor ülepedett bennem az élmény, akkor esett le, hogy ez a film egyáltalán nem szólt Mad Max ről. Az újkori Mel Gibson (aka Tom Hardy) az egész film alatt sodródik az eseményekkel, gyakorlatilag egy gyalogfigura a Charlize Theron által megformált Furiosa motivációi által generált cselekményekben.

Ennek fényében lehetett volna ez a "Furiosa kalandjai a sivatagban" című apokaliptikus sci fi is, amely  a műfajteremtő Mad Max hagyományain alapul (mint oly sok más film, elsőre talán a nem túl jól sikerült Tank Girl jut eszembe), de nyilván a készítők nem csak a látványvilágban és a gigantikus mennyiségű művér fröcskölésében, hanem a kasszasikerben is optimalizálásra törekedtek, így gyakorlatilag felhasználva az évtizedek óta köztudatba épült Mad Max nevet, csináltak egy tök jó utánérzés filmet.

Az, hogy ez mennyire lesz elegendő az esetleges folytatásokhoz, még nem tudjuk, de én bízom benne, hogy egy (vagy több?) későbbi folytatásban esetleg az újkori őrült és mufurc Max kissé előtérbe kerül majd a saját magáról elnevezett újraindított filmes univerzumban. 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://3mmm.blog.hu/api/trackback/id/tr247492028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása