3M

egy látensértelmiségi alibigitáros forradalmár megmondásai

A Middlemist Red jelenség

2015. július 22. 11:37 - fehersolyom

A Middlemist Red az egyik legautentikusabb hazai pszichedelikus/garage zenekar, (korábban ITT említettük már őket) a tagok szemtelenül fiatal kora (átlag 20 év) ellenére. Ezzel önmagában egy nagy űrt töltenek be. Németh Juci szavaival élve "Magyarországnak három dolog kell: pálinka, matyóhímzés és Middlemist Red."

0004029293_10.jpg

A minőségi muzsikán túl azonban van ezekben a fiúkban egy olyan igazi lázadó attitűd a hazai zeneipar ellenében, amitől igazán menővé válnak a színpadon kívül is. Viselkedésükkel, működésükkel ösztönösen és pimaszul tartanak görbe tükröt a belterjes magyar zenei világnak.

Pályafutásuk elején, mint oly sok más rockerpalánta, a Kőbányai zenestúdióban próbáltak elindulni. A Póka Egon vezette zenetanoda kétségtelenül magas szintű zenei képzést biztosít, de az iskola szellemiségére, az onnan kikerülő diákok mentalitására jónéhányszor tettek ismert zenészek nem túl hízelgő kiszólásokat . (Tankcsapda, Alapi István, stb.).

A Middlemist Red tagjai egy Kőbányai gólyatáborban találtak egymásra, a zenei kémia működött is ekkor, olyannyira, hogy a 2013-ban megjelent első EP dalainak alapjai már akkor megszülettek. A dalok, és az épp alakulófélben lévő banda zenei felkészültsége Kőbánya fura urai szerint nem volt elegendő a sikeres felvételihez. A dolog pikantériája, hogy ezek közt a dalok közt volta  Single Swicheroo, amely alig egy évvel később az index.hu tehetségutatóján első helyezést ért el, és elindította a srácokat a siker útján. 

 

A szélesebb körben való ismertség után jött az újabb szokásos kör, amely minden fiatal tehetséges, a befutás küszöbén álló zenekar átesik: a Republicon ás Ákoson túlhaladni képtelen magyar rádiós szerkesztők, akik jönnek, hogy "Srácok nagyon jó, lenne helyetek a rotációban, de ehhez magyarul kéne énekelni, meg a torzítót ki kéne venni a zenéből." dumával.

A Middlemist Red köszönte szépen, de nem kért a kecsegtető (?) lehetőségből. A rádiós szerkesztők természetesen értetlenül álltak a jelenség előtt, és a csapat süllyesztőben való eltűnését vízionálták. Olyan nincs, hogy valaki nem áll be a sorba Magyarországon és mégis sikeres lesz.

Vagy mégis? Igen, az eset után a MIddlemsit Red a jóval nyitottabb, és KisGrofót hírből sem ismerő külföldi füleknél futatta meg hanganyagát, a Deezer "Young Guns" című tehetségkutatóján, és mit tesz Isten egy erős külföldi mezőnyben is nyerni tudtak.

Ha az itthoni zenei "szakemberek" kicsit is hajlamosak lennének az önreflexióra, akkor ezen a ponton elég nagyot kellett volna csapni a homlokukra, de érzésem szerint ez nem történt meg.  

(a hazai menedzserekkel, és zenei megmondóemberekekl szintén hasonló kört futott le a csapat, miközben tette a dolgát, és javában írta a 2014 őszén megjelent Supersonic Overdrive című első nagylemezének dalait.)

 

 

 

 

A lemez megjelent, és sikeres lett, nyilvánvaló azonban, hogy inkább külföldön volt kedvező a fogadtatás.

A Middlemist Red által képviselt pszichedelikus rock itthon mégiscsak rétegzene, és nálunk nagyon széles tömegeket várhatóan ezután sem fog elérni.

Bár szépen alakul a Middlemist Red hazai helyzete (egyre több fesztiválfelkérés, rádiós játszások kisebb állomásokon stb.) azért benne van a levegőben, hogy tőlünk nyugatabbra folytatják majd karrierjüket. Persze ez még a  jövő zenéje, jelenleg az a lényeg, hogy itt van nekünk a csapat, amely egyszerre retro és modern, pimasz, laza,friss és iszonyatosan nem illik bele a hazai összképbe- és épp ettől szép az egész.

 

 

 

 

 

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://3mmm.blog.hu/api/trackback/id/tr57610524

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gabaládé 2015.07.23. 16:51:18

Tudom, ezt nem te találtad ki, de ahhoz, hogy tényleg pszichedelikus legyen, még fejlődni kell.
Amúgy szerintem sem rossz, amit csinálnak, de azt mondjuk, nem igazán értem, mitől lettek ennyire sikeresek. Ennél azért hallottam eredetibb dolgokat is magyar zenekaroktól mostanában is.

A cikk pedig tele van helyesírási hibákkal, ez elég zavaró tud lenni.

Ternom 2015.07.23. 17:28:16

Pszichedelikusnak picit túlzás, de tény, hogy a magyar mainstream Ákossal meg a sorozatgyártott tinisztárokkal megérett rá, hogy átadja a helyét az ilyen előadóknak. Persze amíg a közönség ilyen igénytelen, hogy mulatóst nyomnak le milliók torkán, és senki nem panaszkodik...

sdani 2015.07.24. 00:26:13

Magyar viszonylatban világszínvonalú! :D Komolyan nem rosszak, bár semmi pszichedelikusat nem mutatnak véleményem szerint. Pedig nagyon örülnék valami jó kis magyar stoner rock bandának.

Missa 2015.07.28. 21:15:47

Ma hallottam őket először, Egerben. Sajnos a feleségemnek nem tetszett annyira, szóval csak két számot tudtam meghallgatni tőlük. Én majd 50 éves vagyok, de nekem tetszett a zenéjük.
süti beállítások módosítása