3M

egy látensértelmiségi alibigitáros forradalmár megmondásai

A grunge sztori 9.

2015. június 22. 15:36 - fehersolyom

Post-grunge

Bár a '90-es évek elején seatlle-ből  indult grunge mozgalom a rocktörténelem legrövidebb divathulláma volt, mégis kitörölhetetlen nyomot hagyott a rockzenében. Egy Black Stone Cherry, Nickelback vagy Puddle of Mudd számot hallgatva nem kérdés, hogy honnan származtatják a mai kor rockzenészei magukat. A blues, a metal, a glam jegyek mellett egyértelműen ott vannak a mai muzsikákban a grunge jelei is.

Ezt mi sem bizonyítja jobban,mint  hogy a mozgalom kifulladása után nem sokkal egyes zenekarokra rá is sütötte a post-grunge (vagy más verzióbana  nu-grunge) kifejezést.

1. Foo Fighters

Kurt Cobain 1994-es halálával nem csak a Nirvana, hanem szinte az egész grunge mozgalom is földbe állt. Amikor a zenekar dobosa, Dave Grohl egy új csapattal, a Foo Fightersel rukkolt elő 1995-ben, szinte kézenfekvő volt a grunge zászlóshajójával való összehasonlítás. Dave és csapata napjainkra az egyik legjelentősebb kortárs rockzenekarává nőtte ki magát-alanyi jogon, hiszen kifejezetten ágáltak a grunge bélyeg ellen a kezdetekkor-de akkor is kikerülhetetlen tény, hogy a zenei szaksajtó esetükben használta először azt a szót: post-grunge.

 

2. Alanis Morisette

A kanadai énekesnőnek már voltak lemezei a '90es évek elején is, de épp a grunge kifulladásakor, 1995-ben jelent meg a máig legsikeresebb anyaga, a Jagged Little Pill, amely depresszív hangulata és szókimondó szövegei miatt bekerült a post-grunge skatulyába. Hogy ez mennyire helytálló, azt nem tudom megítélni, mindenesetre egy kiváló énekesnőt ismerhetett meg a világ ezzel a kis médiahecckel.

 

3.Silverchair

Az ausztrál csapat ezredfordulós felbukkanása nem sok vizet zavart, csak az igazán fanatikus rajongóknak tűnt fel a kenguruk földjének Alice In Chains kópiája. Pedig jó kis csapatról van szó, posztomusz érdemes vellük megismerkedni... 

 

4. Creed

A floridai Creed már a kora '90es években, a grunge virágkorában is jelentek meg anyagai, amelyekbe belehallgatva nem is nagyon lehet letagadni a gyökereket: a csapat egy erős Alice In Chains klónként kezdte pályafutását. Mire megtalálták saját hangjukat, már majdnem a 2000-es évekbe léptek, de így legalább ők lehettek az ezredforduló rock-reménysége-egészen a nem sokkal később bekövetkező feloszlásukig.

 

5. Nickelback

A kanadai csapat 1995-ben alakult, viszont két lemezt és hét évet kellett várniuk a befutásra. Akkor viszont...a How to remind me című nótát én személy szerint a Frogshow zenekar tolmácsolásában hallotam először, és fel sem tűnt hogy 2002 környékén ez volt a legtöbbször játszott dal a rádiókban-hiába, már akkor sem voltam rádióbarát...viszont a szaksajtó azonnal megszülte a nu-grunge kifejezést, sőt egyesek a grunge feltámadását látták a zenekarban. Ehhez képest mára ők lettek a rockerek közt  leggyűlöltebb zenekar a világon, de azért érdemeik elévülhetetlenek.

 

6. Incubus

Fura, démoni, megfoghatatlan lény az Incubus. A '90es évek derekán tűntek fel, és zenéjükben egyértelműek voltak a grunge hatások, de ugyanilyen egyértelműek voltak az egyéb (alter, funky, hip-hop) hatások is. Ennek ellenére valamiért az összes addigi rock (grunge) rajongó a szívébe zárta őket. És ez nem változott, annak ellenére sem, hogy később igen érdekes zenei kirándulásokat tettek, messze elhagyva  agyökereket. Az mondjuk tény, hogy esetükben nem a stílusmegjelölés, hanem az igényesség volt a kulcsszó. Vagyis írhatjuk ezt még jelen időben is, hiszen az Incubus kisebb nagyobb intenzitással a mai napig aktív.

 

7. Staind

A Staimd a szélesebb rétegek számára gyakorlatilag egy one hit wonder csapat, egy darab borongós hangulatú balladát szállítottak le. Ez pedig épp elég volt arra, hogy a grunge muzsikáján szocializálódott, akkor már kissé öreg rajongók felkapják a fejüket. A csapat szép sikereket könyvelt el, majd feloszlott. Az énekes Aaron Lewis hasonló stílusú, de nem túl sikeres szólólemeze után a banda újjáalakult, de 2011-es reunion lemezük után nem sok hírt hallani róluk. Azért én remélem, hogy valahol fabrikálják az újabb borongós hangulatú balladáikat...

 

8. Puddle of Mud

A Puddle Of Mud megjelenésekor lehetetlen volt a Nirvana-párhuzamot tagadni: nem csak zenéjük volt nagyon hasonló a nagy elődére, de még az énekes fizimiskája is. Olyannyira, hogy létezésük első 8 évében (1992-2000) nem is nagyon vette észre őket senki. 2001-re, a Come Clean című lemezre viszont megtalálták azt a saját hangot, na és Fred Durst segítsége sem jött akkor rosszul. Napjainkra már ők is a feloszlott, majd újjáalakult és vegetáló zenekarok táborát erősítik, de az ezredforduló elején megjelent lemezeik tényleg ütősek, és nagy örömet okoztak a rock-metál-grunge rajongóknak az egyszerű, de fogós dalok.

 

9. Seether

A Seether egy ízig vérig amerikai rockot játszó zenekar, akik alsó hangon a harmadik zenekar azok közül, akiknek a zenéjükben egyértelműen kimutatható az Alice In Chains hatása. ( talán így már mindenki érti, hogy mekkora jelentősége volt a grunge mozgalomnak). A Seether az egyszerű riffek- borongós hangulat receptjét követve igen jól boldogul már a rockiparban, úgy másfél évtizede, ami azért nem rövid idő.

 

10. Black Stone Cherry

Kentucky rock fenegyerekei elsősorban a blues/southern alapokra építkeznek, de nem ritka zenéjükben a glam, rockandroll, metal, vagy grunge elemek felbukkanása sem. Igazából ők azok akik a rockzenetörténelem összes jó húzását össze tudják gyúrni a zenéjükben úgy, hogy komplex egészet alkosson a  dolog, a hallgató feje meg leszakadjon.

 

11. Ráadásként lehetne említeni számos kevésbé ismert zenekart, mint pl a Cold, vagy a női Nirvanának is beillő Healthy Junkies, de ebben az esetben a felfedezés örömét már tényleg az olvasóra bíznám. Remélem felkeltettem annyira az érdeklődést a grunge hatású rockzenekarok iránt, hogy megéri kicsit utánakutakodni...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://3mmm.blog.hu/api/trackback/id/tr87531216

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása