3M

egy látensértelmiségi alibigitáros forradalmár megmondásai

Juhos Nándi interjú

2015. február 12. 09:00 - fehersolyom

...avagy a gitároktatás kulisszatitkai

Juhos „Yoda” Nándor, több mint két évtizede oktatja a gitározni vágyó padavanokat (többek közt én is tanultam tőle.) Nemrég új Gitártanfolyamot indított, ebből az alkalomból készítettem vele egy villáminterjút.

10846178_1523189194606408_1251993175356619461_n.jpg

Gitárosként és gitártanárként egyaránt ismert vagy. De kik voltak a te tanáraid és az inspirálóid?

Tanárok:

Klasszikus gitár: Bálint Ádám, Papp Sándor, Papp Edit, Adrowicz István. Jazz gitár: Tornóczky Ferenc, Horányi Sándor, Juhász Gábor (jazz tábor kurzus), László Attila (zenekari gyakorlat)

Köszönet a munkájukért! Megtiszteltetés volt tanulni tőlük.

Inspiráló gitárosok? Egy lexikonra való nevet fel tudnék sorolni, annyi jó gitáros van, közülük csak néhányat említve:

Magyarok közül: Tátrai Tibor, Alapi István, László Attila, Gadó Gábor, Mohai Tamás, Gyárfás István…

Külföldiek: Jimmy Page, Stevie Ray Vaughan, Ritchie Blackmore, Angus Young, Jimi Hendrix, Jeff Beck, Carlos Santana, John Scofield, Joe Pass…

A leginspirálóbb esemény: 2000-ben egy színpadon játszhattam Tátrai Tiborral egy Rocksuli koncerten. Óriási élmény volt a kedvenc, magyar gitárosommal, példaképemmel együtt zenélni! (azon a koncerten történetesen ott voltam, füstölt a színpad, egy felejthetetlen zenei élmény volt, nem csak Nándinak, hanem a jelen lévőknek is)

Két évtizedet töltöttél a debreceni Rocksuli gitároktatói között. A most aktív debreceni zenészek szinte mindegyike volt tanítványod és/vagy zenésztársad, így áttétesen elég nagy ráhatásod van/volt a város zenei életére Ebbe belegondoltál már? És milyen érzés?:D

Szuper jó érzés, h ennyi tehetséges gitárosnak és gitártanárnak adhattam át a tapasztalataimat a gitározás terén. Mindig felemelő érzés látni őket a színpadon, vagy hallani felőlük, látni sikereiket. Nagyon büszke vagyok rájuk! 

A rockzenei trendek sokat változtak, mostanra pedig talán háttérbe is szorultak. Ennek fényében a tanítványok nyilván mást akarnak tanulni, vagy más zenei behatásokkal érkeznek hozzád. Te, mint gitártanár hogyan alakítottad e emiatt a tanítási tematikádat, stílusodat?

Elsősorban az átfogó, minden stílusban alkalmazható részekre koncentrálok, majd igyekszem az adott érdeklődési körnek, stílusjegyeknek megfelelően tálalni a tematikát. Igyekszem személyre szabni az oktatási anyagot, de úgy gondolom, h vannak alap dolgok, amik egy jó gitárosnak nem kerülhetik el a figyelmét. Eddig úgy tűnik, ez a látásmód jól működik.

Ehhez kapcsolódóan: te hallgatsz mostani modern rock vagy bármilyen stílusú zenét? Mondjuk Halott Pénzt ahol garázsrock alapokra rapelnek? Vagy bármi más ilyesmit?

Zenei téren mindenevő vagyok. Mindent meghallgatok, és az a véleményem, h minden stílusban lehet zseniálisat, minőségit, érdekeset alkotni. Természetesen vannak stílusok, amik közel állnak hozzám és vannak, amik nem, de ez nem jelenti azt, hogy az egyik jobb, mint a másik. Nem jobb, csak más.

A honlapodon van egy rész ahol a egykori tanítványaid nyilatkoznak rólad. Végigolvasva a véleményeket: szabadságot adsz, alapos tudást adsz, és gyorsan lehet nálad fejlődni. Tehát ideális tanár vagy... Mi a titok?

Nincs egy nagy titok, sok apró szakmai „titok” van. Szerintem a legfontosabb, h a gitáros tudja pontosan, h mit akar, mi a célja a gitározással, és annak megfelelő tematikával készüljön. Egy biztos: a rendszeres, célirányos gyakorlás elkerülhetetlen! Nem nagyon érdekel, h ki milyen tehetséges, inkább az érdekel, h tudja-e a gitáros, h mit akar és hajlandó-e befektetni a megfelelő mennyiségű és minőségű gyakorlást. Ebből a szempontból ideális gitártanárnak tartom magam. 

Most zenélsz aktívan zenekarban? Hogyan látod a mai gitárzene/élőzene helyzetét (főleg a 10-20 -30 évvel ezelőtti helyzet összehasonlítási viszonylatában). Mi változott mi rosszabb, mi jobb, mi másabb?

Most rengeteg egyéb munkám miatt nem zenélek zenekarban, de tudom, hogy nem soká újra színpadon leszek. Aki játszott már zenekarban, tudja, h nem lehet abbahagyni... Sok új területen lettem aktív, gyógytornászként dolgozom, tanítok az egyetemen, feleségemmel jobb agyféltekés rajztanfolyamokat tartunk, nyitottunk egy kreatív hobby-és kézimunka boltot, szóval van mire nézni.... Úgy gondolom, hogy amint beáll az ideális egyensúly a munka területén, ismét lesz időm zenélni… A mai zenei élet jó nagyot változott az elmúlt 10-30 évben. Úgy látom, h sokkal jobb technikai körülmények között, jobb hangszerekkel, jobb tanulási lehetőségekkel lehet ma zenélni. Rengeteg a zenekar, így nagyobb a konkurencia, nehezebb befutni egy zenekarnak. A profi zenélés nagy százalékban iparággá változott, de az amatőr zenélést ugyan olyan erőteljesnek és élettel telinek látom, mint régen, csak jobbak a körülmények.  

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://3mmm.blog.hu/api/trackback/id/tr1007155603

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása