3M

egy látensértelmiségi alibigitáros forradalmár megmondásai

Kultfilmek 1.

2015. február 04. 09:46 - fehersolyom

Titan A.E.

Azt hiszem, hogy ebben a 3MMM Magazine  hasábjain film témában szerepelt már akció, sci-fi,fantasy de rajzfilm még sosem-épp itt az ideje, hogy ennek a nem túlkedvező tendenciának véget vessünk…

A Fox Animation Studios 2000-ben mozikba került egész estés poszt-apokaliptikus sci-fi animációja, a Titán- Időszámításunk után (Titan A.E.) mindenképp érdemes arra, hogy a Kult kategóriában olvasóink figyelmébe ajánljuk.

titan_ae_one_sheet.jpg

Mivel elég régi alkotásról beszélünk, ezért megengedem magamnak a SPOILEREZÉS luxusát: 

A sztori elején egy fejlett technológiával rendelkező faj, a drejek támadják meg a Földet, és el is pusztítják azt majdnem teljes lakosságával együtt. A főszereplő egy Cale nevű kisfiú, aki az emberiség maradékával együtt elmenekül, majd egy űrbéli roncstelepre kerül, ahol számos más leigázásra került földönkívüli társaságában, mint rabszolga tengeti napjait.

A másik fontos szál, hogy az emberiség megmaradásának utolsó reményét jelentő titokzatos gömb alakú űrhajó, a Titán a bolygót ért támadáskor eltűnik.

A történetben itt van egy kis ugrás, az alkotók 15 évet lépnek át laza eleganciával, a folytatásban Cale már fiatal felnőtt (vagyis inkább kamasz),és éli a szürke hétköznapokat a drejek által működtetett telepen rabszolgaként,mígnem feltűnik egy bizonyos Korso kapitány, aki egyszerűen közli vele, hogy az emberség sorsa az ő kezében van,és ennek köszönhetően élete veszélyben forog.

A kulcs a genetikailag kódolt gyűrű, amelyet Cale gyermekkorában kapott az apjától. A gyűrű tartalmazza a térképet a korábban eltűnt Titánhoz, melynek aktiválásával az emberiség újrateremtheti a Földet.

Cale először nem akar a kapitánnyal tartani, és sületlenségnek tartja az egészet, de a személye miatt kirobbanó csetepaté meggyőzi arról, hogy a hallottak igazak-így menekülőre fogják a dolgot és kezdetét veszi az intergalaktikus –üldözős sztori, ahol lépésről- lépésre, vagy ha úgy tetszik bolygóról bolygóra haladva kerülnek egyre közelebb a végső célhoz.

Persze nem egyszerű ez a haladás, hiszen rejtvények, üldöző drej hadihajók és később az árulóvá váló kapitány is nehezítik a helyzetet. Cale azonban segítséget is kap: Korso hajójának másodpilótája, a bájos és csinos  Akima végig biztos támaszt nyújt- persze nem ok nélkül. Azt hiszem nem nehéz kitalálni, hogy a női szereplő bevonásával az alkotók a romantikus szálat sem elejtették el beleszőni a történetbe.

of_course_it_happens_by_titan_ae_club.jpg

A rögös út  ellenére a küldetés "természetesen" sikerrel jár és az újrateremtett  Földhöz hasonló bolygót, az emberiség új hazáját viccesen Bob-nak nevezik el.

Gyakorlatilag egy klasszikus hőssé válós mese ez, science fiction környezetbe ágyazva. De mit rejtenek a kulisszatitkok?

Ez a rajzfilm a maga korában úttörőnek számított, hiszen elsők közt vegyítette a hagyományos kézzel rajzolt és a később elterjedté vált számítógépes technikákat, melynek köszönhetően a bolygókőzi üldözés során minden korábbinál színesebbre és izgalmasabbra sikerült az idegen világok ábrázolása, a csaták pedig szemkápráztatóan látványosak voltak.

A szereplők hangját olyan népszerű színészek kőlcsőnőzték mint Matt Damon, Bill Pullman, vagy Drew Barrymore.

Külön említést kell tennünk a zenei aláfestésről, hiszen az ezért felelős Graeme Rewell úgy válogatta össze a korabeli sztárok és kevésbé ismert, de tehetséges szerzők dalait, hogy mind a hangulatot, mind a korabeli fiatal közönséget épp akkor megmozdító trendeket abszolút elkapta. A szinte minden kultfilmben legalább egy számmal szereplő  Powerman 5000, a lendületes surfpunkot játszó Lit, a korszak alternatív rock reménysége, a Creed, a elektronikát minden mással keverő keverő The Urge és a bájos hangú dub énekeső Lucious Jackson egyaránt megjelentek a soundtracken- és ez a felsorolás korántsem teljes. Lábjegyzetben beszúrnám, hogy a filmtől teljesen függetlenül is érdemes ezt a lemezt beszerezni….

 

Mindezek ellenére a Titán A.E.  a maga korában mind kritikai mind bevétel szempontjából csúfosat bukott, egyesek szerint a nem megfelelő reklámozás, mások szerint pedig a nem egyértelműen meghatározott célkőzőnség miatt. Mindenesetre számomra egy abszolút kellemes és vállalható élmény, amikor 12 évvel ezelőtt, még főiskolás fejjel egy unalmas vasárnap délután a haverokkal beültünk a moziba és megnéztük a Titánt, az ezzel kapcsolatos fórumokat és sci fi oldalakat böngészve pedig az az érzésem, hogy korabeli sikerek ide vagy oda, az évek multával ez az alkotás mégiscsak elfoglalta méltó helyét a kultikus alkotások között.

Come back down the Eart, oh yeah…..

Kiss UtolsóCsillagharcos Ákos

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://3mmm.blog.hu/api/trackback/id/tr607139637

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása