3M

egy látensértelmiségi alibigitáros forradalmár megmondásai

Moziváró 2015

2015. január 21. 11:29 - fehersolyom

Mit nézünk (nézek?) meg az idén a moziban?

Aki csak egy picit is megtisztelt engem, mint „újságírót” az érdeklődésével az elmúlt években, az nagyjából be tudja lőni filmek terén az ízlésemet (sci-fi, fantasy, action, animációs, néha egy kis dráma-vagy kosztümös, még ritkábban egy –egy jól sikerült vígjáték).

Így a mára hagyományosnak tekinthető év eleji mozivárós poszt az én szubjektív ízlésemnek lesz megfelelő, és senki ne sértődjön meg ha „A szürke ötven árnyalata” szintű Daniel Steel „magasságaiba” röpítő lányregények és hasonló filmadaptációk nem kerülnek majd fel erre a listára.

1.A lista első szereplője a februárban várható Jupiter Felemelkedése. Az önmagában megérne egy posztot, hogy az elmúlt években a korábban erősen rétegműfajként kezelt sci-fi műfaj mekkora támogatottságot kap mostanság. De maradjunk a tényeknél: a Mátrix trilógiát jegyző Watchowski testvérpár újra egy monumentális trilógiát álmodik a filmvászonra, ennek első darabja lesz a Jupiter Felemelkedése. Persze nem hazudtolják meg magukat, már a trailerből kitűnik, hogy a látványorgia mellett lesz itt szó párhuzamos világokról, reinkarnációról, meg más agyalós dolgokról… Magyar Premier: 2015.02. 05.

2. Vin Dieselnek és a Fast and Furious szériának-legyenek azok bármennyire is klisések és elcsépeltek-még mindig van egy megmagyarázhatatlan bája. Sajnos a széria soron következő (talán utolsó darabja) a tavalyi évre tervezett hetedik rész az egyik főszereplő Paul Walker tragikus hirtelenséggel bekövetkezett halála miatt idén tavaszra csúszott, egyszersmind a színész halálával kapcsolatos hetekig tartó médiaérdeklődéssel kapott egy nem kért „ingyenreklámot” is. Magyar Premier: 2015. 04. 18.

 

3. Mel Gibson ’80as évek kultikus mozi sorozata, a Mad Max az idén folytatásra (rebootolásra?) Kerül. A főhős szerepében ezúttal a feltörekvő betonarcú akcióhőspalánta, Tom Hardy lesz. Az eredeti mozi egy kis költségvetésű, ausztrál film volt akkor még ismeretlen színészekkel, ráadásul a posztapokaliptikus sci-fi akkoriban nem a kasszarobbantó kategóriába tartozott, mégis nagy népszerűségnek örvendett az és még négy folytatást megélt. Hogy az idei hoollywoodi újragondolás mit hoz majd nem tudjuk, mindenesetre a trailer elég kecsegtetően hat. Magyar Premier: 2015.05.15.

 

4. Sokan (többek közt én is) sok helyen (többek közt én is) leírták (leírtuk?) már, hogy az Amerika Kapitány első részével a Marvel egy zseniális, monumentális és egybefüggő történetmesélést kezdett el. A Phase 1 lezárásaképp 2012-ben mozikba kerülő Bosszúállók gyakorlatilag akkorát durrantottak, hogy a képregényadaptációkért nem kifejezetten rajongó emberek (például életem párja) is meggyőződhettek arról, hogy a humorral és CGI-vel erősen megtámogatott csoportos világmegmentés jó dolog. A 2012 óta moziba került Marvel filmek (Thor 2-Sötét világ, Iron Man 3, Amerika kapitány 2- A Tél katonája, a Galaxis Örzői) pedig nagyon szépen megágyaztak a májusban érkező Bosszúállók 2-Ultron Kora című mozinak. Részemről remegve vágom a centit, de komolyan…. Magyar Premier: 2015. 05.07.

5. Még fel sem ocsúdunk majd a gigantikus szuperhősmoziból, egy hónappal később máris itt lesz az új Marvel mozi, az Ant-Man (Hangyaember), amely egyúttal már a Phase 3-ban szereplő új bosszúállók csapatát fogja felvezetni. Magyar Premier: 2015. júliusában

6. Még mindig június és még mindig szuperhősök. A Marvel világának talán leggyermetegebb szuperhőscsapata a Fantasztikus Négyes, ez átjött már a nem túl jól sikerült 2005-ös filmadaptációs próbálkozáson is. A F4 megfilmesítési jogait birtokló 20th Century Fox a nagy rivális, a Disney nyomdokaiba kíván lépni, így a szintén vitatott X.Man és Wolverine univerzum bővítéseképpen az idén egy felnőttesebb, keményebb hangvételű Fantasztikus 4-es akarnak. Hogy ez hogy sikerül nekik azt még nem tudni, trailer még nincs, viszont a produkcióval sok probléma adódott (rendezőcsere, elhúzódás, rajongói ellenállás a bejelentett színészek kapcsán stb.) Mindenesetre egy esélyt kap tőlem a film, aztán majd meglátjuk. Magyar premier: 2015. június

Trailer: 

f4.jpg

7. Steven Speilberg a 1993-ban a Jurrassic Park elkészítésével gyakorlatilag egy új filmkategóriát (dínós mozi???) alkotott, de e mellett nem elhanyagolható az a tény sem, hogy a filmben akkor látható technikai megoldások évekre (évtizedekre) meghatározták a látványmozik világát. A film két évtizede egy jól fizető brand volt meg is élte pár folytatást, de azok már nem voltak „filmtörténeti mérföldkövek”. Most valaki valahol úgy gondolta, hogy ezt a töltött káposztát illik felmelegíteni. Főszerepben Starlord (ki…???) alias Chris Patt. A pontos cím Jurrassic Park 4-Jurrassic World. Magyar Premier: 2015 június 12.

 

8.A Mad Max rebbotnál már megpengettük az apokaliptikus sci-fik húrjait. Az idei évben jön egy film, amely ebben a kategóriában egy megkerülhetetlen brand a kategóriában. Nem másról van szó, mint a legújabb Terminátor moziról, amely a Genisys. Az időutazós filmekben az a nehéz ügy, hogy majdnem lehetetlen logikai baki nélkül a sztori fonalát fonni. Az új Terminátor a kiszivárgott információk szerint az eredeti ’82-es alapot gondolja kissé újra (vagy helyezi új idősíkba?) , aminek kissé reboot szaga van, de az biztos, hogy a látványos csaták mellett megjelennek a kedvelt karakterek, a második rész higanyembere és minden terminátorok terminátora Arnold Schwarzenegger is. Magyar Premier: 2015.07.01.

9. Éhezők Viadala- A Kiválasztott 2. rész Bevallom őszintén, magam is meglepődöm, hogy ezt a filmet szerepeltetem a listámon. Az első Éhezők Viadala film nálam az „érdekesnek indult sztorira épülő amerikai ifjúsági regény indokolatlan tömeghisztériát kiváltó filmadapációja” kategóriába tartozott, a’la Twilight. Ezen a tényen csak Jennifer Lawrence tudott egy kicsit enyhíteni, de csak egy kicsit. Bár az eredeti könyvet nem olvastam, azért a 2. résznél már felkaptama fejem, hogy hű, ez nem is rossz, ebből még lesz valami. A trilógia kétrészesre bővített befejezését már kifejezetten vártam tavaly decemberben és még most is, folyamatosan…Magyar Premier: 2015.11.21.

 

10. A legvégére maradt a legnagyobb durranás: a Star Wars 7: Az ébredő erő. A rajongók már évek óta vártak valamit. Persze volt közben egy Klónok Háborúja animációs sorozat, és most fut a Star Wars lázadók is, de azért a mozi, az mégiscsak mozi. Sok érdekesség hír szivárgott és szivárog folyamatosan az év talán legjobban várt mozija kapcsán. A filmmel kapcsolatos első idegölő pletyka az volt, hogy az SW univerzum atyja, George Lucas eladta a jogokat a Disney-nek. Ezzel együtt-bár nagy öregként benne volt a film előkészítésében –végül a stúdió nem használta fel az ötleteit a forgatókönyvben. Pozitív fejlemény volt viszont, hogy a rendezői székbe került JJ Abrams, aki már a pár évvel ezelőtti Star Trek rebbotal olyat tett le az asztalra, hogy az leszakadt. A trailer decemberben jött ki, alig egy perc, és felrobbantotta a netet. Nekem életem legszebb karácsonyi ajándéka lesz, hogy újra filmvásznon láthatom majd a Millenium Falcon-t, a többit majd meglátjuk…Magyar Premier: 2015.12.18. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://3mmm.blog.hu/api/trackback/id/tr807094205

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása